Jak.pl? Zadaj pytanie

Pytanie

Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0

12 lat temu

jak.pl serwis z pytaniamiJak zrobić karkówkę w soku jabłkowym?

Jeśli szykujemy się na wizytę gości, których chcielibyśmy uraczyć czymś wyjątkowym i dość rzadko spotykanym na naszych stołach wówczas zastanawiamy się co przygotować, by nasi goście zapamiętali wizytę u nas na długi czas. Bardzo dużym ułatwieniem w takiej sytuacji będzie znajomość gustów i upodobań kulinarnych naszych gości, co pomoże nam w odpowiednim dobrze menu. Jeśli wiemy, że gustują oni w daniach mięsnych wówczas możemy przygotować bardzo smaczną i rzadko spotykana karkówkę w soku jabłkowym.

 

Ci, którzy nie przepadają za łączeniem słodkiego smaku z mięsem mogą być spokojni. Słodki sok jabłkowy oraz jabłka dodają karkówce szlachetności i w żadnym wypadku nie psują smaku potrawy. By przygotować karkówkę w soku jabłkowym będziemy potrzebować około 2 kg karkówki, 1 kg cebuli, 2 litry soku jabłkowego dobrej jakości, 1,5 kg jabłek, 100 ml octu jabłkowego i przypraw takich jak sól, pieprz, cynamon, tymianek lub rozmaryn.

 

Po przygotowaniu mięsa polegającego na ponacinaniu, przyprawieniu i dodaniu pozostałych składników, całość wstawiamy do naczynia żaroodpornego. Całość powinna dusić się około 2 godzin w temp. 150 stopni. Następnie wyjmujemy mięso, rozgrzewamy piekarnik do 225 stopni i kładziemy mięso na blasze, które po około 10 minutach powinno się zarumienić. Odcedzony wcześniej sos używamy do polewania gotowej karkówki.

Paszport Pino - logowanie