Jak.pl? Zadaj pytanie

Pytanie

Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0

7 lat temu

jak.pl serwis z pytaniamiJak zrobić leczo?

Leczo to bardzo popularna także w naszym kraju węgierska potrawa, która kojarzona jest przede wszystkim z okresem wakacyjnym. Wszystko za sprawą składników, które wykorzystywane są do jej przygotowania. Leczo można przyrządzić z różnych warzyw, ale najbardziej typowymi są cukinia, kabaczek, papryka i pomidor. Ważnym składnikiem jest także mięso. Może to być między innymi kiełbasa, drób, a nawet salami. Dobór dodatków tak naprawdę zależy od naszej inwencji i gustu. To samo dotyczy doprawiania.

 

Węgierskie potrawy słyną z tego, że są ostre dlatego też nie może zabraknąć w nich ostrej papryki i innych przypraw tego typu. Jeśli nie przepadamy za pikantnymi potrawami oczywiście możemy przygotować je pod swój smak. Przygotowanie leczo jest dziecinnie proste. Uprzednio przygotowane składniki mieszamy ze sobą, a następnie dusimy na lekkim ogniu aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji i smaku. Dzięki temu, że leczo przygotowywane jest ze świeżych składników sprawia to, że jest ono bardzo smaczne i nieodparcie kojarzy się ono nam z wakacjami.

Paszport Pino - logowanie