Jak.pl? Zadaj pytanie

Pytanie

Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0

12 lat temu

jak.pl serwis z pytaniamiJak umyć brudną patelnię?

Jeżeli ktoś zastała w swojej kuchni brudną i zasyfioną patelnię i teraz pyta kogoś jak najlepiej ją umyć, to najbardziej złotą odpowiedzią byłoby - „na bieżąco”. Prawda jest taka, że jakkolwiek byśmy naszej patelni nie zatłuścili i nie zabrudzili, to natychmiastowe umycie bezpośrednio po jej umyciu zawsze przebiegnie nam bezproblemowo. 

Co innego jeśli pozwolimy, by jakieś sosy, czy też resztki jedzenia zalegały na niej przez przynajmniej kilka konkretnych godzin, albo nawet i całych dni! Wtedy bez drucianej drapaczki nawet nie mamy co do niej podchodzić! Tylko co zrobić jeśli patelnia ma powierzchnię teflonową, a użycie takiego drapaka w ogóle nie wchodzi w grę? Wtedy trzeba na nią znaleźć nieco inne sposoby.
 
Najłatwiejszym i jednocześnie chyba najskuteczniejszym z nich jest zalanie całego naczynia dopiero co zagotowaną wodą. Przyschnięte resztki jedzenia powinny szybko puścić za sprawą wysokiej temperatury, dzięki czemu będziemy mogli je „oddzielić” od naszej patelni. Trochę gorzej sytuacja ma się z olejami i wszelkimi tłuszczami, które wskutek samej wody tejże powierzchni nie opuszczą. Na szczęście dzięki gorącej wodzie także będą bardziej podatne na usunięcie, gdzie będziemy już mogli użyć nawet zwykłej miękkiej gąbki, która wsparta dobrym płynem do naczyń powinna zebrać całą tłustą osłonę.
 
Pytanie tylko po co robić sobie tyle trudu, skoro można pomyśleć zawczasu i umyć patelnię, póki leżące na niej pozostałości są jeszcze całkowicie świeże? Tylko wtedy mamy bowiem realną szansę na trik, który oglądamy w reklamach telewizyjnych, czyli wyczyszczenie patelni przy pomocy dosłownie jednego ruchu po danej powierzchni.

Paszport Pino - logowanie