Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0
12 lat temu
Placki ziemniaczane to jedna z najprostszych i najtańszych w przygotowaniu potraw, która jest w stanie przygotować każdy z nas. Wielką zaletą tego dania jest to, że możemy przygotować je pod własny gust dodając więcej przypraw pikantnych czy też cebuli albo pieprzu. Dowolność i możliwości są naprawdę duże i tylko od nas zależy, jak finalnie będą smakowały nasze placki. Podstawową porcja placków ziemniaczanych wymagać będzie użycia 1,5 kg ziemniaków, które musimy dokładnie obrać i utrzeć przy pomocy ręcznej tarki lub maszynki do mielenia z odpowiednią końcówką.
Gdy ziemniaki zostały już zmielone dodajemy do nich jajko, trochę mąki pieprz, tymianek, sól, i dowolne przyprawy. Następnie gdy całość zostanie dobrze wymieszana możemy zacząć rozgrzewać patelnię. Po osiągnięciu właściwej temperatury, przy pomocy małej chochelki lub łyżki stołowej formujemy na patelni niewielkie placki z naszej masy. Po dokładnym obsmażeniu z dwóch stron, placki po zdjęciu z patelni warto ułożyć na ręcznikach papierowych by odsączyć z nich tłuszcz. Placki możemy podawać ze zsiadłym mlekiem, kefirem lub jogurtem naturalnym.
161 odpowiedzi
76 odpowiedzi
66 odpowiedzi
61 odpowiedzi
48 odpowiedzi