Jak.pl? Zadaj pytanie

Pytanie

Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0

11 lat temu

jak.pl serwis z pytaniamiJak zrobić kartacze?

Kartacze to bardzo interesująca potrwa regionalna przypisywana w Polsce do kuchnie z Suwalszczyzny. Jak wiadomo region ten zalicza się do najzimniejszych w Polsce dlatego też tamtejsza kuchnia obfituje w potrawy zarazem proste jak i bardzo energetyczne, a przy tym smaczne. Jedną z najpopularniejszych potraw z Suwalszczyzny są kartacze kojarzone niekiedy pod nazwą Zeppeliny lub Cepeliny. Nazwę tę zawdzięczają one swojemu kształtowi przypominającemu cygarowate sterowce, które niegdyś przemierzały ogromne odległości sunąc w powietrzu.

 

Do przygotowania prawdziwych kartaczy nie potrzebujemy wielu składników, ale ich przygotowywanie jest dość pracochłonne i skomplikowane. Podstawowe produkty kartaczy to ziemniaki i mięso mielone. Tajnikiem kartaczy jest odpowiednie dobranie proporcji. Do typowej porcji kartaczy wykorzystamy około 2 kg ziemniaków, z których 1,5 kg ucieramy na tarce, a pozostałą część gotujemy w mundurkach. Następnie utarte ziemniaki odsączamy przy pomocy szmatki z wody, której nie wylewamy. Po odsączeniu ziemniaki powinny przypominać ciasto, które mieszamy wraz z ziemniakami ugotowanymi obranymi ze skórki. Również w farszu czyli mięsie mielonym około 70% stanowi wieprzowina, a pozostałe 30% wołowina.

 

Inną tajemnica kartaczy jest to, że mięso powinno być surowe i gotować się wraz z otaczającym je ciastem z ziemniaków. Kiedy mamy już uformowane nasze cygara wtedy ostrożnie wkładamy je do wrzącej wody i gotujemy ok 50 minut. W tym czasie przygotowujemy tak zwaną zasmażkę czyli usmażone razem kostki z boczku i cebulę, którymi będziemy polewać ugotowane kartacze.

Paszport Pino - logowanie