Jak.pl? Zadaj pytanie

Pytanie

Dodane przez Redakcja Jak.pl 0 0 bilans ocen: 0

11 lat temu

jak.pl serwis z pytaniamiJak zrobić kotlety mielone?

Chyba najpopularniejszą potrawą na polskich stołach zaraz po kotletach schabowych są kotlety mielone. Choć może nie są one tak wykwintne jak wiele innych potraw z różnych zakątków świata to doskonale nadają się one w roli głównego dania obiadowego na co dzień, a tam gdzie ceniona jest kuchnia tradycyjna wówczas są one mile widzianym dodatkiem nawet w czasie prestiżowych spotkań. Zaletą kotletów mielonych jest możliwość ich dowolnego formowania, co pozwala na przyrządzenie dużych, pełnowymiarowych kotletów czy niewielkich klopików, które można polecić na przykład dzieciom.

 

Do przygotowania porcji kotletów mielonych dla czterech osób potrzebujemy około 0,5 kg mięsa mielonego, 2 jajek, jednej drobno posiekanej cebuli, bułki tartej, ok 100 ml mleka i przypraw. Wszystko mieszamy ze sobą w misce najlepiej ręką a następnie formujemy z mięsa niewielkie kulki spłaszczone z góry i u doły. Trzeba pamiętać, by nie były one zbyt grube gdyż to przedłuża czas smażenia i grozi tym, że środek kotleta może być surowy. Po uformowaniu kotletów obtaczamy je w bułce tartej i kładziemy na dobrze rozgrzanej patelni. Smażenie trwa około 10 minut, w czasie którego kilkukrotnie obracamy kotlet tak by dokładnie obsmażył się z obu stron.

Paszport Pino - logowanie